Selasa, 1 Julai 2008

JOHAN!!!!!


Yeah..... Seronot... Sabtu dan Ahad lepas, lebai tak balik Shah Alam.. Kesian anak-anak lebai.

Lebai join Kejohanan Dart MAKSAK, Negeri Sembilan, and guest what.. team lebai menang... Johan Negeri Sembilan...

Memang lotih... dari pagi hari Sabtu tu (28/6), pukul 7 pagi lagi dah bertolak ke Seremban, pukul 9.00 dah start, abih pukul 9 malam. Hari pertama, pertandingan individu, 84 orang ke lebih, bertanding secara liga dalam 8 kumpulan. 4 orang dari setiap kumpulan mara ke pusingan kalah mati. Lebai cuma sampai ke peringkat pusingan ketiga sahaja. Selangkah lagi nak masuk suku akhir.

Tapi takpa... hari kedua.. Ahad (29/6), acara berpasukan, team lebai berjaya menjadi JUARA!!!!.. huhuhu... siap telefon SINAR... esok masuk le tu.. masuk paper...... Alhamdulillah...

Jumaat, 27 Jun 2008

PTK lagi?

Ya.. PTK datang lagi... Apa le lembab sangat. Dah berapa kali amik tak lulus lagi.. Kali ni lebai study abis.. (sehari je) tu esok nak PTK, hari ni baru nak review nota.. 24 malam tu, lebai balik Shah Alam, 25 (esok) exam kat KL. Amik subjek umum je dulu.. Khusus dah lulus tahap 3, kira okey le tu.. Janji lulus. Sampai rumah.. anak2 terkejut.. cepat Abah balik.. baru selasa.. Aik takkan tak boleh balik.. Kot mana pun Bilal yang paling best.. mesti ada benda nak cerita tiap kali abah balik..

"Qamar jatuh Abah.., berdarah mulut dia..." . "Ye ke.. macamana jatuh?.." " Dia panjat... lepas tu jatuh... " "Haa.. power ranger..."(sampuk along...) Istighfar panjang lebai bila tengok mulut anak perempuan sorang ni.. "Kamu tu pompuan, sayang oi.. jangan le ikut macam abang-abang kamu..."
Mujur tak terbelah bibir tu.. pecah-pecah le sikit...

Lepas solat.. amik nota.. study... kunci pintu bilik solat... anak-anak pulak sibuk kacau. Qamar datang siap bawak tudung umi dia, nak solat.. Dia yang paling rajin nak ikut abah, umi solat...

Kumat-kamit mulut.. berbunyi sus, sis, sush..

PTK 25hb. 26 tu, pagi-pagi lagi lebai bertolak semula ke Jelebu.. ada meeting hari ni.. Sabtu dan Ahad ni tak dapat balik pulak.. ada game MAKSAK kat Seremban.. "Abah pegi dulu ye anak-anak. Jumpa minggu depan ye..." Lebai kucup dahi anak-anak satu persatu.. Semuanya masih lena.. Kesian.. bangun nanti tengok abah dah pegi.. Umi jaga diri ye.. jaga anak-anak kita baik-baik.. Abah harap pada Umi aje la.. Abah jauh.. pegi dulu.. Assalamualaikum...

Isnin, 23 Jun 2008

Bersukan Sihatkan Badan

20 dan 21 Jun lepas, lebai join sukan PBT di Negeri Sembilan. Ada le acara bowling, badminton, karom, bola jaring, congkak, dart dan futsal. Lebai join acara favourite le, Dart. Dan ditambah sebagai keeper bidan terjun untuk futsal. Penat nak mampuih.. Kejang-kejang kaki ha..

Malam 20hb tu ada game bowling. Lebai tak masuk.. Saje pegi tengok, bagi sokongan le konon. Mak aih.. naik van dari Jelebu ke Seremban.. pening kepala.. seb baik tak muntah.. Sampai kat sana, kawan lebai mintak tolong gantikan pulak, dia lapor.. tak makan lagi katanye.. Ada dua game lagi.. Aisey.. esok nak lawan dart.. mana boleh.. nanti lari le tune tangan.. Mau tak mau, dek kesian.. melontar aje le.. ala-ala macam lontar peluru masa kek sekolah dulu.. Abregeheng tul...

Point orang lain suma 200 lebih.. seb baik lebai lepas 100 point...

Gigil tangan lawan 'see that'...

Tempat pertandingan dart kecik sangat.. crowded abih... Terpaksa halau penonton keluar.. Biar team yang bertanding aje dok kat dalam.. Walaupun cuma dapat nombor tige.. tapi team lebai memang 'kungfu fighting' punya team..

Tu dia.. lebai jadi keeper selaku kapten pasukan.. huhuhu..

Huih.. pancit.. balik rumah memang flat habih...

Selasa, 10 Jun 2008

Minyak: Pak Lah Gali Lubang Kubur Pakatan Rakyat

Harga petrol di pam naik 41%. Itu yang diumumkan secara "Surprise" oleh Pak Lah 4 Jun lepas. Berbagai reaksi yang timbul ekoran pengumuman itu. Kalau tayang di tv, semuanya suruh rakyat berjimat cermat. Kalau dah makan nasi sehari sekali tu, cuba la makan 2 atau 3 hari sekali. Kalau balik kampung setahun sekali, cuba la pulak 2 tahun sekali. Ada yang suruh naik basikal, tapi lebai kerja jauh dari rumah. Kat highway (PLUS) tak boleh naik basikal. Nak mampos? Sekali libas dek lori, terbarai perut lebai.

Ada blog dan akhbar online yang menyatakan Pak Lah Gali Lubang Kubur Sendiri, bila bertindak menarik subsidi minyak. Namun apa yang lebai jangkakan sejak minggu lepas, ternyata mula menampakkan realiti. Bila ditanya rakan-rakan, Lebai katakan bahawa kenaikan harga minyak ini akan memberi kesan yang tak terduga oleh negeri-negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat. Pak Lah sedang menggali lubang kubur / jerat yang sangat luas untuk Pakatan Rakyat.

Kenaikan harga minyak akan meningkatkan kos operasi kerajaan terutamanya kerajaan negeri. Memang rakyat biasa yang paling terkesan. Dan sudah semestinya mereka akan mengharapkan kepada ehsan daripada kerajaan. Sementelah keadaan sekarang, rakyat diapi-apikan oleh BN dan media pro BN agar menuntut Pakatan Rakyat segera menunaikan janji pilihanraya dan berbagai lagi bantuan yang dituntut atas nama meningkatkan kesejahteraan rakyat. Kegagalan, malahan kelewatan yang sedikit sekalipun untuk berbuat demikian akan menjatuhkan kredibiliti Pakatan Rakyat.

Bagi negeri-negeri di bawah BN, berbagai bantuan pasti akan dihulurkan oleh Kerajaan Pusat, namun bagi negeri-negeri di bawah Paktan Rakyat, sudah pasti peruntukan-peruntukan yang sepatutnya disalurkan kepada Kerajaan Negeri akan atau sedang ditarik balik dan disalurkan ke negeri lain oleh Pusat.

Yang nyata, Kerajaan-kerajaan Negeri Pakatan Rakyat kini menanggung beban operasi dan agenda yang disusun untuk membantu rakyat, sedikit sebanyak turut terjejas.

Perlu diingat, bahawa kemenangan Pakatan Rakyat di empat buah negeri di Pantai Barat adalah berdasarkan perubahan pengundi di kawasan bandar dan kebanyakan pengundi di kawasan luar bandar dan majoriti Melayu, masih mengundi UMNO dan BN. Bagi kawasan-kawasan ini, UMNO dan BN tidak ambil pusing sangat mengenai mood pengundinya. Namun sasaran kempen secara halus BN sekarang adalah terhadap pengundi di kawasan bandar. Kalau di kampung, kita berhujah mengenai kenaikan harga barang dan makanan, masih ada golongan tua yang menempelak kita kembali dengan cerita betapa susahnya mendapat makanan ketika zaman Jepun berbanding sekarang. Payah dah nak diubah.

Namun di bandar, rakyat memang memikirkan berbagai beban harian yang terpaksa ditanggung ekoran kenaikan harga minyak dan barangan keperluan lain. Sehubungan itu, berbagai strategi telah diatur oleh Kerajaan Pusat bagi meringankan kerunsingan rakyat terutama di kawasan bandar. Strategi ini memang takkan terlaksana oleh Kerajaan Negeri kerana ia sememangnya di bawah bidang kuasa Kerajaan Pusat.

Pak Lah telah umumkan pemberian rebet kepada pemilik kenderaan, dan hari ini, terpampang di dada akhbar berkenaan pemotongan 10% elaun keraian menteri-menteri dan langkah penjimatan Kerajaan Pusat. Ini amat menarik minat rakyat yang akan berfikir bahawa menteri-menteri juga sanggup berjimat dan berkorban demi menyelamatkan ekonomi negara. Wal hal banyak manalah sangat 10% itu jika dibandingkan dengan 50% potongan gaji Menteri Besar untuk tabungan kesejahteraan rakyat sebagaimana yang dibuat oleh Tok Guru Nik Abdul Aziz sejak PAS memerintah Kelantan tahun 1990 dulu. Namun perkara itu tak terdengar oleh rakyat kerana ia tidak disensasikan sebagaimana potongan 10% sekarang ini.

Kadar tol khususnya di Lembah Klang akan dikaji semula dan mungkin diturunkan atau dimansuhkan kerana kini Kerajaan Pusat berupaya mengambil alih konsesi lebuhraya berdasarkan penjimatan hampir 12 bilion Ringgit setelah harga minyak dinaikkan.

Keputusan ini juga akan menarik sokongan rakyat kembali kepada BN. Dan ada beberapa perkara lagi yang mungkin akan dilaksanakan dalam masa terdekat yang akan menggambarkan keprihatinan Kerajaan kepada rakyat seperti subsidi pemasangan sistem NGV atau gas mampat kepada kenderaan persendirian, penghapusan cukai jalan, mewajibkan kenderaan baru siap dipasang sistem NGV, menurunkan cukai ke atas pengusaha bas dan vessel dan berbagai lagi program yang Lebai tak nak nyatakan di sini, takut-takut nanti ditiru Pak Lah pula nanti.

Apa yang boleh, Lebai menyeru kepada semua piminan Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat agar segera melaksanakan agenda kesejahteraan rakyat tanpa rasa takut atau risau berkenaan hal peruntukan. Kita perlu yakin dengan pertolongan dan dorongan dari Allah s.w.t. sebagaimana yakinnya Tok Guru Nik Abdul Aziz ketika memotong gajinya untuk rakyat, sebagaimana yakinnya Tuan Guru Hj. Abdul Hadi menghapuskan cukai pintu rumah kediaman ketika menerajui Terengganu, dan sebagaimana yakinnya Ustaz Azizan menurunkan cukai tanah di negeri Kedah sebaik mengambil alih teraju Kerajaan Negeri.

Usah berkira-kira lagi, kalau perlu potong gaji, potonglah, potong keistimewaan MB dan EXCO, potonglah, buatlah sehabis mungkin. Susun semula syarikat-syarikat di bawah kerajaan negeri. GLC yang paling banyak menghabiskan kewangan kerajaan negeri selama ini. Kalau perlu ambil alih SYABAS, buat segera, usah bertangguh. Mengurus ekonomi, bukan setakat mendengar kata pakar, kerana mereka hanya belajar mengurus untuk keuntungan, tapi kadangkala tu, dengar-dengarlah pendapat orang kampung, walaupun cuma sembang kedai kopi, kerana pendapat mereka bukan tentang untung rugi perniagaan tetapi lebih kepada perkara praktikal yang dibuat sehari-hari. Nak tahu lanjut.. tanya kat Lebai pun boleh.. Lebai boleh buat kertas kerja percuma untuk Pakatan Rakyat... wassalam.

Rabu, 4 Jun 2008

TAHNIAH !!!!

Tahniah kepada rakyat Malaysia...!!!

Harga minyak dinaikkan 40% ke RM 2.70 mulai 5 Jun 2008..


TAHNIAH !!!!

UNDILAH !!!!

BARANG NAIK !!!!

Rabu, 28 Mei 2008

Tabungan Pelajar Tahfiz Ke Mesir

Assalamualaikum..

Kepada mana-mana pihak yang berhajat untuk membuat amal jariah.

Sukacita dimaklumkan bahawa pelajar-pelajar al-Hafiz lepasan Diploma Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat Pulau Pinang, seramai 14 orang akan melanjutkan pengajian mereka di Maahad Qiraat Shoubra, Universiti Al-Azhar, Mesir bagi tahun 2008 hingga 2011.

14 orang pelajar ini merupakan generasi ke sepuluh dan terakhir (sesi 2005/2008) Maahad ini. Maahad ini mula beroperasi pada tahun 1996 dan kini ia akan digabungkan dengan Kolej Islam
Teknologi Antarabangsa (KITAB).

Pelajar-pelajar Maahad ini telah menubuhkan Sekretariat Alumni di bawah naungan Sahibus Samahah Dato' Mufti Pulau Pinang dan guru penasihatnya adalah pengetua Maahad ini sendiri. Walaupun Maahad ini akan digantikan dengan diserap ke dalam KITAB, alumni ini akan terus berfungsi melaksanakan tanggungjawab dan peranan mereka terhadap masyarakat. Antara perkhidmatan yang ditawarkan oleh alumni ini ialah:

1. Mengajar Al-Quran termasuk di rumah-rumah,
2. Menerima jemputan Majlis Tahlil dan Khatam al-Quran,
3. Menjadi tenaga penggerak Program Qiamulail,
4. Menjadi Imam dan Khatib Jumaat, dan
5. Menjadi Fasilitator bagi program-program motivasi dan kem-kem ibadah.

InsyaALLAH, seramai 12 orang pelajar akan berangkat ke Mesir pada bulan September 2008 dan 2 lagi akan menyusul kemudian. Pelajar-pelajar ini memerlukan bantuan dana bagi menampung kos persediaan dan pengajian yang dijangka memakan masa 3 tahun. Bantuan yang diperlukan adalah bagi menampung kos pengajian untuk tahun perama dan tahun selebihnya akan dibantu oleh Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

Kos Kewangan Bagi Tahun Pertama

Kos Awal
- Tiket Penerbangan - RM 2,100.00
- Passport / Visa - RM 300.00
- Barangan Keperluan - RM 600.00

Kos Tahunan
- Kitab - RM 550.00
- Sara Diri - RM 4,000.00
- Tambang - RM 120.00
- Sewa Rumah - RM 2,000.00

Jumlah Individu = RM 9,670.00
Jumlah kumpulan 14 pelajar (setahun) = RM 135,380.00

Besarlah harapan lebai, agar pihak-pihak yang berkemampuan untuk menyalurkan sumbangan. Sumbangan anda juga merupakan satu jihad dalam memastikan ilmu Al-Quran terus subur di sanubari anak-anak muda generasi akan datang. Ianya juga boleh diniatkan sebagai zakat kepada golongan 'Ibnu Sabil'.

Segala sumbangan saudara budiman, samada secara tunai/cek, bolehlah disalurkan ke:

SEKRETARIAT ALUMNI MTQPP
D/A Abdul Aziz b. Mohd Salleh
No. 13 Lintang Nibong,
Bayan Baru 11950
PULAU PINANG

Atau boleh disalurkan terus ke akaun Sekretariat di Bank Islam Malaysia Berhad bernombor:

07-025-01-001669-3

Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi:

Sdr. Muhammad Rafaie bin Abu Bakar - 019-5121500

Sdr. Khairul Ridhwan bin Othman - 012-4203961

Sdr. Nurul Amin bin Ismail - 019-4140228

Atau boleh hubungi lebai sendiri samada dalam website ini atau emel ke bakrialias@yahoo.com

Terima kasih....

Rabu, 23 April 2008

Al-Fatihah: Rustam A. Sani meninggal dunia

klpos.com 22 April 2008

PENULIS
politik terkenal Rustam A. Sani 63 tahun meninggal dunia di rumahnya sekitar jam 3.00 pagi tadi kerana diserang penyakit jantung.

Orang ramai yang ingin menziarahi Allahyarham boleh hadir ke alamat:

7519 Batu 6 3/4, Bukit Lela, Gombak Selangor Darul Ehsan (Tel: 03-61897588)

Jenazah Allahyarham Rustam dijangka akan dikebumikan lepas Zohor.

Allahyarham merupakan pensyarah bersara, pengarang dan penulis bebas. KLpos.com baru sahaja menyiapkan satu kolum khas untuk tulisan-tulisan beliau di laman ini semalam yang bertajuk 'Karya Merdeka'.

Tulisan terakhir Allahyarham eksklusif untuk pembaca KLpos.com ialah Parti-parti lawan diperalatkan lagi 'demi kepentingan Melayu'?

FotoFotoDua buah buku terbaru hasil penulisan Allahyarham yang bertajuk "Special Roots of the Malay Left" dan "Fail Nation" sepatutnya dirasmikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 26 April ini di Seminar Hall, Perpustakaan Raja Tun Uda (The Selangor Public Library), Persiaran Bandaraya, Shah Alam.

Rustam A. Sani dianggap antara ‘cendekiawan awam’ yang penting di Malaysia. Beliau merupakan seorang ahli akademik, penulis kolum dan penyair – selain terlibat dalam pelbagai kegiatan politik, sosial dan sastera. Sebagai ahli akademik dan penganalisis, beliau pernah bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Malaya dan ISIS Malaysia.

Antologi puisinya – Riak-riak Kecil (1977) – diterbitkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka. Pada tahun 1988/89 beliau telah dianugerahkan ‘Hadiah Sastera Negara’ dalam kategori esei dan kritik sastera. Dalam bidang politik, beliau pernah memegang jawatan Timbalan Presiden, Parti Rakyat Malaysia.

Rustam memperoleh ijazah pertamanya dari Universiti Malaya, dan kemudiannya melanjutkan pelajaran di University of Reading, University of Kent at Canterbury (UK) dan Yale University (AS). Beliau merupakan seorang penulis yang prolifik, baik dalam bahasa Malaysia maupun Inggeris – dan tulisannya meliputi pelbagai bidang seperti politik, isu-isu sosial, sejarah, budaya, statistik dan sastera. Selain itu, beliau juga telah menghasilkan terjemahan karya-karya sastera dan bukan sastera (dari Inggeris ke bahasa Malaysia dan sebaliknya).

Antara buku-buku karya beliau adalah: Melayu Baru: Beberapa Persoalan Sosio-Budaya (1992); Politik dan Polemik Bahasa Melayu (1993); Melayu Baru dan Bangsa Malaysia: Tradisi Cendekia dan Krisis Budaya (1993); Menjelang Reformasi (2004); Ke Mana Nasionalisme Melayu? (2004); dan Bercanda dengan Mahathir (2006) dan banyak lagi...

Dipetik dari klpos.com

Innalillah.. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham Pak Rustam dan semoga semangatnya serta perjuangannya diteruskan oleh generasi kini. Takziah lebai ucapkan kepada keluarga Pak Rustam. Banyak benar penulisan Pak Rustam, tak terbaca oleh lebai.. Harapnya dapatlah wujud pengganti arwah yang berkaliber dalam bidang penulisan. Wassalam..


Isnin, 14 April 2008

Bagaimana Mengurangkan Tol..

Sekarang ni, heboh isu BABI di Selangor.. Kecoh satu Malaysia.. Lebai malas nak layan.. itu kecik punya hal.. banyak lagi isu lain yang perlu diberi perhatian untuk kepentingan orang ramai.

Hal babi tu.. rujuklah kat blog-blog lain.. banyak orang dah ulas.. Bagi Lebai.. mana yang baik lebai sokong aje.. Kalau nak sampai jadi pengeksport terbesar di dunia pun apa salahnya? Duit tu boleh guna untuk bantu rakyat bukan Islam di Malaysia ni.. Ramai rakyat yang susah.. Kalau yang Islam kita boleh guna duit Baitulmal, peruntukan kebajikan.. Kalau bukan Islam, boleh kita manfaatkan duit babi tuh.. Takde masalah...

Tapi cukup takat tu.. Sekarang Lebai nak bicara soal tol.

Sifir tol ni mudah aje.. Kalau tinggi tol, maka kos pengangkutan / perjalanan juga tinggi.
Samada untuk perjalanan persendirian atau pengangkutan barangan. Kalau tol rendah, maka kos pengangkutan juga turun le sikit. Jika kosnya turun, maka harga barangan bolehlah diturunkan sikit. Yang paling terkesan pastinya di kawasan Lembah Klang. Mana taknye.. sikit-sikit tol, keluar aje sikit.. TOL....

Adapun kuasa untuk menurunkan harga Tol ini terletak pada tangan Kerajaan Persekutuan. Kerajaan-Kerajaan Negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat, tak dapat mengarahkan pihak pengusaha lebuhraya untuk menurunkan harga Tol. Tapi dengan kajian terperinci terutama berkaitan undang-undang hal Tanah, Kerajaan PR boleh "PAKSA" pengusaha ini untuk menurunkan harga tol di negeri-negeri yang PR kuasai.

Perlembagaan Malaysia secara jelas telah menggariskan bahawa hal tanah adalah di bawah kuasa Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan hanya boleh menasihati sahaja. Untuk menasihat inilah maka banyak undang-undang diwujudkan bagi memastikan tadbir urus tanah dijalankan dengan teratur dan tidak terlalu bercanggah antara negeri. Antara undang-undang yang ada seperti untuk kawalan persekitaran, perhutanan, pembangunan tanah dan perancangan. Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 adalah bertujuan mengawalselia aktiviti pembangunan tanah di mana terkandung dalam Perlembagaan bahawa Perancangan Bandar dan Desa sebagai perkara bersama antara Persekutuan dan Negeri.

Akta yang jelas berkenaan tanah adalah Kanun Tanah Negara 1965, Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974, Akta Pengambilan Balik Tanah dan untuk pengurusan terdapat pula Akta Kerajaan Tempatan 1976 yang memberi kuasa kepada Pihak Berkuasa Tempatan untuk mentadbir urus kawasan tertentu.

Jelas berdasarkan perundangan di Malaysia bahawa hal ehwal tanah adalah dibawah hak milik penuh Kerajaan Negeri. Walaupun sesuatu tanah telah diwartakan sebagai rezab misalnya hutan simpan yang kemudiannya terletak bawah seliaan Jabatan Perhutanan (di bawah Persekutuan), namun Kerajaan Negeri masih boleh membatalkan rezab berkenaan dan digantikan dengan tempat lain (jika perlu).

Berdasarkan perundangan di atas, Kerajaan-kerajaan Negeri PR, boleh mengkaji secara teliti, terutamanya Akta Pengambilan Balik Tanah untuk "memaksa" pengusaha lebuhraya untuk menurunkan harga tol di atas lebuhraya yang melalui tanah-tanah di dalam negeri mereka.

Walau pun tanah berkenaan telah diberi milik kepada pengusaha, Kerajaan Negeri boleh mengambil balik tanah berkenaan untuk kepentingan umum. Justeru pilihannya seperti berikut:

1. Pengusaha menurunkan harga tol (bagi jalan-jalan yang melalui negeri berkenaan) dan dibenarkan beroperasi seperti biasa;
2. Kerajaan Negeri mengambil balik tanah berkenaan dan menggantikannya dengan tanah lain (tak kisah lah tengah hutan ke paya ke, pulau ke.. janji sama nilai) dan diuruskan oleh Kerajaan Negeri;
3. Menaikkan kadar cukai / permit tahunan (sekiranya pengusaha enggan menurunkan kadar tol) dan duit cukai berkenaan boleh digunakan untuk mewujudkan jalan-jalan alternatif kepada pengguna; (tak perlu risau kenaikan tol sebab ianya dibawah bidang kerajaan Pusat - dia lah yang menjawab), atau..
4. Gunakan peruntukan negeri samada duit negeri atau secara JV dengan mana-mana pihak yang sanggup untuk menaiktaraf jalan-jalan di bawah senggaraan negeri untuk dijadikan jalan alternatif kepada pengguna.

Walau apa pun, Kerajaan Negeri PR perlu kaji dari pelbagai sudut dan simpulkan pelbagai pilihan untuk diambil. Yang tu, tuan-tuan (Kerajaan PR) usahakanlah dengan segera...

Selasa, 8 April 2008

CCC

CCC atau Certificate of Completion and Compliance atau bahasa teman, orang kabor, Sertipiket komplit keghoje dan mengikut perancangan.

Adapun CCC ni adalah langkah kerajaan untuk menggantikan pengeluaran CFO atau Sijil Layak Menduduki. Selagi tak dapat sijil ni maka keme tak layok nak duduk bangunan yang keme buat atau beli.

Pengeluaran CFO ni dulu ramei yang kate lambat bebenor. Makan tahun baru nak dapat. Dulu lebai pun rase macam tu jugok, tapi bile dah kene keghoje kat PBT (OSC) ni, lebai rase le.. semua geng lebai yang kene bertugas kat osc pun setuju bahawa yang menyebabkan lambatnya pengeluaran CFO adalah disebabkan oleh pemaju sendiri yang tak mematuhi pelan yang diluluskan. Kalau buat rumah tu (contohnya rumah kos rendah) seboleh-bolehnya dia nak 'curi' / 'tipu kos'. Dalam pelan siap ada perimeter fence dan drain. Tapi dalam S&P dia tiadakan dan pembeli tak paham. Pembeli kata rumah dah siap, bayaran dah mula buat samada potong gaji atau bayar bulanan. Kenapa tak boleh duduk lagi, (setengah orang tak kisah sangat) duduk ajele kalau nak duduk, tapi kalau roboh, tanggung sendiri le...

Dan yang paling power sekali, ada pembeli yang dah tak sabor-sabor nak renovate rumah, sampai rumah belum siap lagi pun dia dah mula buat penambahan dan ubahsuai. CF belum keluar, pelan tambahan dan ubahsuai pun dia tak hantar ke PBT, esok kalau rumah tu roboh, retak, sapa nak tanggung. Pemaju akan lepas tangan walaupun masih dalam tempoh jaminan kerana pembeli dah langgar peruntukan Undang-undang Kecil Bangunan Seragam 1984.

Ada yang lagi pokemon tu, bila mula dengar suara-suara sumbang kata pegawai yang nak luluskan CF tu minta kawtim... duit kopi... Cinabeng... mungkin ada satu dua beruk yang buat macam tu, tapi barang harus diingat, yang meluluskan CF bukan pegawai tu sorang, tapi keputusan jawatankuasa. Kalau dah memang pemaju tak patuhi pelan asal, macamana nak luluskan CF?? Esok kalau jadi apa-apa salahkan PBT pulak...

Sepanjang lebai berkhidmat, lebai dapati orang cina lagi senang nak nasihat, bagitau benda ni salah, saman... takut dia.. tobat tak nak buat.. Tapi kalau yang Melayu yang sebangsa dengan lebai ni.. amboih... punya kuat kepala dia.. Nasihat tak masuk, surat amaran tak peduli, saman.. eishh mengamuk pulak dia.. Siap cari sokongan YB lagi.. YB ni tak paham undang-undang, tak sekolah ke apa YB.. Itulah bengong.. kalau dah puak AMENO ni... suka hati tok nenek dia nak buat apa... Lepas tu tuduh pegawai ni kawtim... Woi BERUK!!!! kalau kawtim... dah lama aku pakai V6 atau merce macam ko (ADUN) pakai tu... beli jet / kapal mewah macam Lah Beduwi... Ni rokok pun kena jimat-jimat.. isap rokok LM.. Lekas Mampuih...

Last sekali, maka gomen pun buat CCC di mana profesional engineer atau arkitek yang sahkan bangunan tu siap sempurna ikut pelan. Tak perlu lagi bawak mesyuarat jawatankuasa dan tak perlu lagi disemak oleh jabatan-jabatan teknikal (ada paling kurang 8 jabatan teknikal). Ada 21 peringkat dimana engineer atau arkitek perlu monitor dan pastikan setiap peringkat dibuat dengan baik. Maka kalau jadi apa-apa diorang lah yang bertanggungjawab..

Cuma satu je yang musykil... Kalau pegawai yang makan gaji dan selalu kena cek harta dia pun boleh pemaju kawtim... (kata korang le).. macam mana pulak engineer atau arkitek (sebilangan kecil le) yang memang cari duit ni tak boleh di kawtim???? Esok tengok aje le... berapa banyak yang roboh.. retak... Nak suruh diorang bertanggungjawab..?

Pemaju pun dah tutup syarikat (buat sykt lain.. nama pun lain) engineer arkitek pun dah lari.. join sykt lain.. kompeni pun tutup... macamana??? Macam tak biasa benda ni semua...

Senang je.. benda kawalan perancangan, pembangunan, perumahan, daftar arkitek, jurutera, perancang.. syarikat pemaju... bagi le kat kami puak-puak kejuruteraan (Gred J) ni yang uruskan.. kami lagi tahu.. Lima nam tahun belajo benda ni aje... Kenapa semua nak bagi PTD yang belajo bende lain tapi nak buat bende lain??? Bukan nak pelekeh PTD, tapi ye le... ada yang belajo akauntan, cinematografi... syariah law (walaupun Malaysia tak nak laksana).. jadi PTD.. alih2 dia kononnye lagi pandai dari kami, nak uruskan bende ni semua... PANDIR ada le...

Jumaat, 4 April 2008

Hal Khalwat pun Nak Kecoh..

Teman terbaca tulisan blog Susan Loone, blog ni rajin juga lebai masuk.. Macam-macam isu semasa yang ditonjolkan. Tapi baru tadi lebai terbaca isu tentang khalwat. mulanya isu ni bila IKIM cadang untuk kenakan juga suatu bentuk pendakwaan di Mahkamah Sivil bagi orang bukan muslim yang didapati ditangkap berkhalwat dengan orang Muslim (yang didakwa di Mahkamah Syariah) di mana sebelum ni mereka terlepas dan hanya orang muslim berkenaan yang disabitkan. Dalam kata pemikiran maju, pun manusia kembali terkebelakang apabila sibuk nak pertahankan kebebasan hingga benda tak bermoral pun nak dipertahankan.


Pada lebai, elok juga dihukum bukan muslim yang melakukan perbuatan tidak bermoral termasuk hukum sekali penzinaan walaupun sesama bukan muslim, macam yang Chua Soi Lek buat. Terlepas macam tu aje orang tua tu. Siut aje...

Agama larang, budaya pun larang perbuatan sikit lagi serupa binatang ni. (ye la main randuk aje.. tak kira siapa laki ke bini orang ke) Tak kira la agama apa pun. Ade ke agama (yang well known le) menggalakkan raba-raba, zina macam ni??

Macam-macam le komen dari orang ramai dalam blog tadi... yang bukan Muslim mula menyerang fahaman Islam sampai kait dengan keganasan la... yang Melayu / Islam susah juga la nak sebut secara baik dalam mempertahankan pandangan agama. Last-last menyampah lebai baca sebab dah sampai bakar-membakar isu agama dan masuk politik pulak tu..

Ni je la komen lebai kepada pembaca sebelum lebih ramai terluka disebabkan semua orang nak bercakap walaupun tak pandai menyusun ayat.

"Apa ni pasal khalwat pun nak bising? takde benda lain yang lebih berfaedah? Yang korang sibuk-sibuk ni, korang ni rajin berkhalwat ke???

KHALWAT tu maksudnya bersendirian, kalau dalam beribadah ada maksud khalwat iaitu duduk bersendirian dan beribadat, jauh dari gangguan lain, macam "Bertapa" lebih kurang la.. Kalau dalam buddha ada sejarah macam mana beliau bertapa bersendirian untuk mencari erti hidup di bawah pohon Bodhi.

Adapun Khalwat yang dibincangkan ni, iaitu perbuatan berdua-duaan, di tempat tersembunyi, yang boleh mendatangkan syak dan didapati samada sedang atau cuba nak melakukan maksiat (ringan-ringan, raba-rabaan, cumbu-cumbuan, romen, b**w j*b, zina, etc..). Kalau sekadar bersembang atau berbincang samada soal biasa atau soal cinta, takkan tak boleh sembang di cafe? Kenapa mesti sorok-sorok?

Sekali lagi aku ulang... Korang bising-bising ni sebab korang rajin berkhalwat/buat maksiat ke? Tutup je perbincangan ni.. "

Baik bincang isu-isu lain yang lebih berfaedah.. Macam apa aktiviti yang sepatutnya dilaksanakan untuk meningkatkan kesefahaman antara kaum dan agama di Malaysia. Apa yang kaum Cina rasa terhadap Melayu dan India, pandangan kaum India terhadap Melayu dan Cina dan begitu juga sebaliknya antara Melayu terhadap Cina dan India. Biar kita bincangkan perbezaan kita secara jujur dan berhemah semoga dapat kita cari persefahaman.

Selasa, 1 April 2008

Back To Work

Okey.. Pilihanraya Umum Ke 12 dah tamat dan selesai sudah proses penubuhan Kerajan-kerajaan Negeri. Saja je lebai tak update sebab maklumat semasa tu boleh dapat dari berbagai sumber samada akhbar, media atau blog-blog lain yang popular.

So boleh katakan semuanya dah reda sikit dan sekarang masa untuk kembali kepada tujuan asal blog Lebai. Blog ni bukan untuk politik, tapi sekali-sekala tu memang termasuk point-point yang tak boleh tahan-tahan dah. Iyolah.. Lebai pun nak jugo menyuarokan pendapat yo tak?

Lepas ni entry Lebai, macam biasa lah ye.. kisah-kisah bonar hidup Lebai ajelah iyo...

Jumaat, 29 Februari 2008

RASUAH PILIHANRAYA

Menjelang pilihanraya, seperti biasa, BN dan jentera kerajaan yang diperkulikannya mula umum macam-macam bentuk bantuan, laba dan projek untuk rakyat. Empat tahun sudah, selepas menang pilihanraya, apa yang dia buat entah. Alih-alih, merata-rata projek untuk rakyat ditimbulkan. Rumah PPRT lah.. bantuan sara hidup lah.. bank-bank pun umum dividen tinggi belaka, nak tunjuk kekukuhan ekonomi, tentera diberi durian runtuh, kenaikan gaji hingga 42%, bonus Lembaga Tabung Angkatan Tentera hingga 16%, tertinggi dalam sejarah dan macam-macam lakonan Pecah Tanah untuk projek itu dan ini.

Terbaru hari ni.. 29 Februari 2008, Utusan Malaysia melaporkan hutang pekebun kecil RISDA akan dilupuskan bernilai sekitar RM141 juta sekiranya dipersetujui oleh kerajaan. Ayat tu jelas sangat nak tunjuk kepada umum, "undilah kerajaan sekarang kalau nanti dia menang, dia akan luluskan permohonan ni". Ingat lebai tak boleh faham benda simple macam ni..

Kepada semua pembaca, penyokong dan pengundi.. Lebai jamin, melupuskan hutang ni memang senang nak buat kalau kita memang nak buat.

Ambik fahamlah.. ni gimmick aje.. Kenapa tak usul lupus sejak mula lagi? Dah kata ekonomi negara maju, lupuslah cepat2.

Lebai berani jamin, kalau Barisan Alternatif memerintah, mesti terus lupus aje hutang pekebun kecil ni, tak payah kaji-kaji.. Bukan itu saja, harga minyak pun diturunkan sebanyak 30sen (mungkin boleh lebih kalau benar ekonomi kita kukuh), hutang PTPTN pun dilupuskan.. Amacam.. ada berani..

BERANI BERUBAH... TIME FOR CHANGE kate orang putih... haaa.. speaking teman..

Khamis, 28 Februari 2008

Calon Parlimen Jelebu, Negeri Sembilan

Saudara Norman bin Haji Ipin, berusia 36 tahun, berasal dari keluarga peneroka Felda Lui Barat. Telah berkahwin dan mempunyai 4 orang cahayamata. Beliau merupakan seorang profesional lulusan Universiti Teknologi Malaysia dalam bidang Kejuruteraan Elektrik dan turut memiliki Ijazah Perubatan Islam Darul Syifa'.

Bekas Pegawai Penyelidik Universiti Sains Malaysia ini kini merupakan Pengurus Insan Jati Plantation And Farm dan juga menjadi Pengurus Pusat Rawatan Insan. Beliau juga berpengalaman luas dalam bidang pengurusan apabila pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah Koperasi Felda Lui Barat dan bekas Timbalan Pengerusi Penaja Persatuan Usahawan Teknikal MARA. Beliau juga turut aktif dalam aktiviti kemasyarakatan yang melibatkan masyarakat Jelebu secara langsung khususnya di Sungai Lui sebagai ahli Belia Felda Lui Barat dan juga ahli Unit Amal Malaysia.

Beliau pernah dicalonkan dalam pilihanraya umum
1999 & 2004 bagi Dun Sungai Lui, selain aktif dalam kegiatan Parti sebagai AJK PAS Kawasan Jelebu, Setiausaha MTD Sungai Lui dan Timbalan Ketua Cawangan.

P.126, Parlimen Jelebu merangkumi DUN N.1 Chennah, N.2 Pertang, N.3 Sungai Lui dan N.4 Klawang dalam Daerah Jelebu. Calon BN yang juga penyandang sebelum ini bagi parlimen Jelebu adalah Dato' Seri Utama Dr. Rais bin Yatim yang merupakan bekas calon Semangat 46 (membakar jambatan dengan UMNO bersama Tengku Razaleigh kemudiannya kembali menyertai UMNO setelah Semangat 46 tidak diterima umum) dan kini Menteri Warisan (Kekkwa).

Jumlah pengundi berdaftar adalah seramai 38,682 orang dengan pecahan
Melayu: 64.24% Cina: 28.7% India:6.6% Lain-lain: 0.44 %. Majoriti BN dalam pilihanraya umum 2004 ialah 14,780 undi.

Rabu, 27 Februari 2008

NEGARA BERKEBAJIKAN

Ada pulak yang persoalkan, PAS dah gugurkan konsep Negara Islam. Negara Berkebajikan tu, tuntutan daripada Negara Islam la tu. Dah jelas konsep Negara Islam kita dalam undang-undang tubuh, dah kita perjelaskan sepanjang zaman, takkan tak faham lagi? Negara berkebajikan yang kita tawar adalah berteraskan ajaran Islam, bukan welfare state yang orang putih buat.

Bukan main tabur duit sana-sini macam yang sesetengah orang sangka. Bagi subsidi banyak2 sampai bankrap kata orang tu. Bukan macam tu. Berkebajikan maknanya jaga, ambil tahu, kaji kesan setiap program yang kerajaan nak buat, mestilah memberi manfaat dan kebajikan kepada rakyat.

Turunkan harga minyak, maka kos barangan turun. Kos barang turun, nak buat bangunan (sekolah misalnya) pun tak perlu keluar kos tinggi macam harga bahan mentah, bata, simen, upah pekerja, bahan elektrik dan sebagainya. Rakyat mampu beli barang keperluan dan hidup selesa. Bila hidup selesa, buat apa nak berutang banyak2, buat apa nak kejar duit lebih (sampai guna jalan salah spt; rasuah/ curi/ rompak/ judi) kalau yang ada mencukupi. Jenayah kurang, (atau takde terus sebab penjenayah takut kena hukum hudud) maka rakyat hidup tenteram, tak risau nak pasang cctv depan rumah (dah jimat). Pelabur atau pemaju pun suka berurusan di Malaysia sebab tak perlu bayar komisen (macam beli kapal selam) kepada pihak tertentu, maka harga barang pun tak perlu 'mark up' (seperti selalunya yang terjadi dlm pembelian kerajaan; semua orang tahu). Senang aje sifirnya, takkan tu pun tak paham??

Konsep dan definisi

Negara Berkebajikan didefinisikan sebagai:

"Sebuah Negara yang mengutamakan kebajikan dan keselesaan rakyat sebagai agenda utama pembangunan negara". Negara Berkebajikan mementingkan pembangunan, tetapi matlamat nya ialah kesejahteraan rakyat kebanyakan.

Ciri-ciri Negara Berkebajikan

Negara Berkebajikan:

1) Tujuan utama pembangunan adalah bagi manfaat dan kebajikan rakyat awam

2) Kerajaan adalah "guardian" atau Penjaga (ibu-bapa) kepada rakyat

3) Penekanan kepada kecemerlangan moral dan nilai keinsanan (Ethic and human centric)

4) Kebendaan adalah modal, pembangunan insan adalah matlamat

5) Kesaksamaan asas di kalangan semua rakyat dipastikan, kecemerlangan individu di galakkan

6) Kebajikan rakyat adalah tanggungjawab negara

7) Rakyat sejahtera, negara makmur

Negara Berkebajikan PAS selaku "ibu-bapa" kepada rakyat tidak akan menganggap program kebajikan dan subisidi rakyat, yang tidak mempunyai pulangan keuntungan (dalam bentuk wang ringgit) sebagai satu bebanan atau kerugian, bahkan ia merupakan satu tanggungajawab. Kerajaan Umno-BN pula menganggap program kebajikan dan subsidi sebagai satu bebanan yang seboleh mungkin mahu dipertangungkan ke atas bahu rakyat.

Sejarah

Model Negara Berkebajikan sebenar yang menjadi rujukan dan panduan termasuklah pemerintahan Mesir dari seerah Nabi Yusuf a.s, kerajaan Nabi Sulaiman a.s, dan pemerintahan Rasulullah saw, sehingga pemerintahan Khalifah Umar Bin Abdul Aziz. Kesemua ini menjadi asas kepada Negara Berkebajikan yang diperjuangkan PAS.

Walaupun negara-negara Eropah seperti Jerman, Belanda, Perancis, Sweden, dan United Kingdom mengenengahkan Konsep "Welfare State" selepas Perang Dunia Ke-2, namun ianya hanya bersesuaian dengan sebahagian daripada konsep Negara Berkebajikan PAS.

Tawaran PAS menjadikan Malaysia sebuah Negara Berkebajikan

1. Pendidikan percuma dari peringkat asas sehingga pengajian tinggi (penghapusan semua yuran pengajian).
2. Skim Pembiayaan Kesihatan Nasional bagi setiap rakyat yang tidak mempunya perlindungan kesihatan majikan.

3. Mengembalikan semula pemberian biasiswa seperti yang dijamin Perlembagaan Persekutuan.
4. Menurunkan harga petrol dan gas.
5. Merapatkan jurang agihan kekayaan antara golongan kaya-miskin.
6. Melaksanakan akta gaji minima.
7. Memperkenalkan cuti bersalin 90 hari dan cuti kebapaan 7 hari. (dipetik dari Harakahdaily)


Faham tak?? Tak faham tanya, jangan sibuk dok mengata. Banyakkan membaca, baru luas pandangan jangan hanya faham apa yang dihidangkan media kawalan BN aje. Ambil tahu, hitung munasabah, buat perbandingan; baru buat keputusan. Wallahualam..

Isnin, 25 Februari 2008

Calon PAS Jelebu, Negeri Sembilan



Saudara Saiful Bahri Jaaman. Berumur 41 Tahun, sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Berkelulusan Diploma dalam Pengajian Bank dari ITM Shah Alam (1987). Merupakan seorang usahawan, Pengarah Al Kautsar Trading dan Pengarah Amalworks Enterprise. Jawatan Politik; AJK PAS Cawangan Klawang Bandar Jelebu, Setiausaha MTD Klawang, Setiausaha Jabatan Pilihanraya PAS Kawasan Jelebu dan Setiausaha Lujnah Penerangan Badan Perhubungan PAS N. Sembilan.

Maklumat lanjut mengenai beliau boleh didapati di laman blognya di www.pasjelebu.blogspot.com.

Lawan beliau bagi DUN Klawang N.04, ialah Datuk Yunus Rahmat dari BN. Beliau dicalonkan setelah penyandang, Jalaludin Alias digugurkan.

Jelebu mempunyai seramai 8,448 orang pengundi berdaftar dengan pecahan 63.3% Melayu, 32.6% Cina, 3.8% India dan 0.3% lain-lain. Majoriti BN dalam pilihanraya ke 11 pada 2004 ialah 1,308 undi.

Pengguguran Jalaludin Alias yang tidak dicalonkan semula telah menimbulkan kekecohan di kalangan penyokongnya dan ahli UMNO di kuala Klawang. Ini kerana jelas bahawa Jalaludin tidak sehaluan dengan MB Mohammad Hassan dan Dr. Rais Yatim. Jalal juga merupakan penyokong kuat kepada bekas MB Isa Samad. Keadaan ini telah mewujudkan keadaan yang panas di kalangan penyokong UMNO. Kemungkinan undi protes akan berlaku di kawasan ini.

Isnin, 18 Februari 2008

Gambar dan Kata Nista

Menjelang Pilihanraya, bermacam kata nistayang dilemparkan terhadap Barisan Alternatif melalui media cetak dan elektronik. Gambar-gambar perhimpunan rakyat disunting dengan selitan rusuhan di negara asing digunakan untuk memburukkan imej Barisan Alternatif.

Bagi memburukkan PAS, gambar-gambar pemimpin-pemimpin PAS bersama lain-lain barisan pimpinan pembangkang turut disiarkan dan dimain-mainkan dengan kata-kata nista yang meremehkan perjuangan pembangkang. Terutamanya yang sering keluar dalam blog-blog pro UMNO ialah gambar Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Anwar Ibrahim dengan Lim Kit Siang yang diselang ayat, PAS bersekongkol dengan Kafir Harbi.

Siapa kafir harbi? Kafir Harbi adalah golongan bukan Islam yang tidak menerima malahan menentang dengan segala upaya dan hingga kepada menggunakan kekerasan ke atas Islam. Golongan ini samalah dengan penentang puak jahiliyah Makkah ke atas Nabi S.A.W. Atau serangan dan penindasan oleh kaum yahudi ke atas umat Islam Palestin dan tindakan ganas Tamil Eelam ke atas umat Islam di Sri Lanka atau penentangan komunis ke atas umat Islam seperti di Cechnya.

Dalam istilah negara, kafir zimmi adalah golongan bukan Islam yang menerima pemerintahan negara berlandaskan Islam tanpa penentangan (apa jua kaedah hinggalah kekerasan), walaupun hatinya tak bersetuju. Dan kafir harbi adalah yang menolak, menentang dengan zahir pemerintahan negara Islam. Persoalannya, Malaysia tidak melaksanakan pemerintahan, perundangan berdasarkan Islam. Tapi yang sibuk digembar-gemburkan adalah Islam Had hari.

Maka tidak timbul lagi soal kafir harbi atau zimmi dalam negara ini. Semuanya rakyat Malaysia dan mempunyai hak yang terjamin oleh Perlembagaan Negara.

PAS telah berusaha sejak sekian lama menerangkan maksud pemerintahan dan undang-undang Islam yang sebenarnya, samada kepada bukan Islam, bahkan kepada orang Islam sendiri. Sebaliknya UMNO yang giat menakut-nakutkan orang awam dan memutar belitkan isu pemerintahan dan perundangan Islam.

Lihat sahaja bila PAS menang di Kelantan pada tahun 1990 dan berhasrat melaksanakan undang-undang Islam. Maka yang bersorak tempik menyatakan siapa nak merasa sup tangan, bolehlah datang ke Kelantan, bukankah suara-suara tu datang dari puak-puak UMNO?? Apa hukumnya orang yang mempertikaikan hukum Islam yang berasaskan Al-Quran?

Mempertikaikan Al-Quran samalah dengan mempertikaikan perintah Allah. Jatuh kafir bagi sesiapa yang mempertikaikan hukum Allah. Bila kita kata macam ni, diorang kata kita sewenangnya mengkafirkan orang. Lantaklah, dah jelas hukumnya kafir (kufur / engkar) maka peduli apa lagi. Kamu nak bela, suka hati kamulah...

Berbalik isu gambar tadi, kalau nak letak gambar dan jadikan modal, berlambak lagi gambar pemimpin UMNO yang boleh kita gunakan. Pegang bahu artis, bermesra dengan pemimpin negara asing yang membunuh umat Islam, bersalam dengan perempuan bukan muhrim, semuanya ada.. Mana imej pemimpin Islam yang sepatutnya?

Bukan tak boleh bersalam dengan kafir, apatah lagi kalau mereka itu pemimpin masyarakat atau negara mereka. Sebagai tanda hormat-menghormati, maka salamlah, hatta kalau Hitler ada lagi, dia hulur tangan, sambutlah. Tapi jangan lah pulak bersalam kalau yang ditegah terutamanya bukan muhrim.

Jadi nasihat lebai pada pakar propaganda UMNO, bab bergambar, bersalam, bekerjasama antara pemimpin PAS dengan pemimpin bukan Islam yang lain, tak payahlah nak kecoh sangat, takde faedahnye...

Khamis, 14 Februari 2008

Antara Projek Kroni dan Poket Sendiri

Saya orang kerdil. Gaji cukup makan, cukup-cukup untuk bayar sewa rumah, bayar ansuran duit kereta Proton Wira (tu pun 9 tahun), nak beli rumah tak cukup. Rumah kos rendah tak layak, rumah kos sederhana pun dah melambung 180k hingga 300k. Tapi terpaksa juga, kalau tidak tak berharta nanti, kalau pejam mata esok lusa, at least ada tinggalkan tempat berteduh buat anak dan isteri.

Loan boleh dapat 100%, tapi jangan lupa, bayar yuran guaman perjanjian sewa beli, 2 - 3k, guaman untuk loan bank, 3 - 4k lagi, guaman untuk tukar hak milik tanah dan rumah juga 4 - 5k lagi. Hitung kira, lebih kurang 7 ke 10k perlu disediakan sendiri untuk tujuan guaman sahaja. Sampai bila boleh nak simpan RM 10 ribu??

Dengan harga barang naik, belanja cukup-cukup makan sahaja.

Diwar-warkan negara maju, kaya, aman, stabil, projek melimpah ruah. Tapi siapa yang rasa? Tuan-tuan cuma dapat apa yang tuan-tuan ada sahaja. Itu pun makin berkurang sebab harga barang dah makin naik.

Jangan hanya gah tengok pembangunan mega dengan koridor itu, koridor ini. Persoalannya adakah taraf hidup kita meningkat? Memang yang tuan-tuan dapat lihat seperti ditayang di RTM dan media lain, jalan makin besar, banyak dan lurus, tapi tuan-tuan kena bayar tol yang naik saban tahun. Elektrik disalurkan terus ke kawasan-kawasan anda, juga bilnya naik saban tahun. Bekalan Air sudah sampai ke kawasan pedalaman, dan nyata bilnya juga naik saban tahun. Hospital dan klinik kerajaan juga bertambah, tapi hanya boleh dapat ubat pening dan demam, rawatan pesakit uar. Tapi kalau memerlukan rawatan lanjut, pembedahan dan sebagainya, kosnya pasti tinggi. Dan sesetengahnya terpaksa mendapatkan rawatan di hospital swasta yang sekarang ini ada kepentingan syarikat dari luar negara. Kosnya lebih melambung tinggi. Sebab itu kita dapat lihat banyak rayuan bantuan sumbangan derma di dada-dada akhbar untuk mendapatkan rawatan.

Program Bersamamu di TV3 juga jelas sangat memaparkan kedaifan hidup segolongan sahabat kita yang tinggal di negeri-negeri maju yang diperintah oleh parti yang katanya hebat dalam membela rakyat. Sampaikan nak minta bantuan pun, rakyat terpaksa mengadu kepada stesen tv swasta, mana peranan wakil rakyat? JKKK?

Jadi pada saya, janganlah tuan-tuan sekadar berangan melihat keindahan bangunan pencakar langit, lapangan terbang yang canggih, kereta lumba yang laju di litar lumba canggih, kapal layar mewah, masjid besar berkilauan cahaya. Itu semua orang yang punya, orang lain yang dapat laba. Tuan-tuan dapat apa. Masih lagi menyewa di rumah flat kos rendah dengan harga 500 sebulan (Lembah Klang), kereta tak mampu beli, hatta proton saga baru yang beharga RM 31,500 sebab nak jimat bayaran bulanan untuk duit makan-minum, yuran sekolah anak, bil air, bil letrik, takut kena tol lagi kalau pakai kereta, jem dalam KL (minyak mahal pulak tu).

Fikirlah sendiri, nak hebat dengan projek kroni atau nak melegakan poket sendiri?

Rabu, 13 Februari 2008

Parlimen Dah Bubar..


Bubar jugak parlimen pada hari ni.. Ikut tarikh ong bagi Pak Lah.. 13.. Macam main lucky number aje.. Semalam beriya-iya kata tak bubar lagi.. Cakap tak serupa bikin..

Kalau betul tak nak bubar.. tunggu le sampai cukup penggal, tahun depan. Ini sekejap kata lain, buatnye lain.. Pasal nak bubar parlimen pun main dolak dalih.. Tipu punya olang... Macamana nak pegang janji dia untuk rakyat..??? ikir-pikir le sendiri..

Ayuh kita buat perubahan.. Blogger semua.. sapa-sapa yang pandai buat pop-up macam iklan tu.. cuba-cubalah selitkan dalam mana-mana site yang jadi tumpuan ramai. Kawan tak reti.. cuma boleh masukkan dalam blog kawan aje..

Fikir le bulat-bulat hai pengundi semua.. Tak payah pakai timbang kati tu.. kalau ditimbang.. memang le berat pada mata korang sebab puak tu letak beras 2 - 3 guni kat belah dacing dia. Tapi belah kita ni anak benih.. Beras tu korang ambik, abis untuk makan 2 - 3 bulan je.. Tapi anak benih yang kami tawarkan ni, boleh disemai, bergenerasi boleh rasa habuannya..

Khamis, 31 Januari 2008

Al-Fatihah; Hilangnya Sebutir Mutiara

Assalamualaikum w.b.t.
Dari Allah kita didatangkan dan kepadaNya jua tempat kita kembali. Alfatihah.

Almarhum Dato' Ishak Baharom, meninggal dunia semalam (30 Januari 2008) selepas tidak sedarkan diri dan koma akibat masalah tekanan darah dan dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang pagi 29 Januari sebelum dipindahkan ke Hospital Sungai Buloh apabila keadaannya semakin kritikal.

Pemergian Almarhum Dato' Ishak Baharom, amat memberi kesan dalam diari Januari 2008 ini. Dalam suasana masyarakat makin kucar-kacir, akhlak tertolak ketepi, agama disimpan dalam laci, ulama dihamun dan dicaci.


Almarhum merupakan seorang mufti yang lantang dan berani menegur kesilapan pemerintah. Hingga akhirnya beliau dipecat dari jawatan Mufti pada tahun 1997 gara-gara mengharamkan penyertaan wanita Islam dalam pertandingan ratu cantik.
Lihat warta mufti Selangor bertarikh 11 Mei 1995:

http://www.muftiselangor.gov.my/E-Book/KoleksiBukuPanduanFatwa/
FatwaWartaKerajaanSelangor7%201991-1997.htm

Ini yang membangkitkan amarah memanda menteri ketika itu hingga mengeluarkan kenyataan yang meletakkan taraf ulama sebegitu rendah dan pandangannya itu diterima oleh segolongan besar rakyat yang begitu setia kepadanya sebagai perdana menteri ketika itu.

Nak tanya Mahathir yang mudah lupa, dia ingat tak ini semua?

“Saya bukan lawan semua dengan mufti, tetapi mufti (Dato’ Ishak Baharom) yang semacam ini bukan mufti. Ulama’, macam-macam ulama’ ada. Kita pun tau. Ahmad Sabu pun ulama’ jugak, Mustapha Ali ulamak.” Takkan satu orang boleh mendakwa diri dia ulama dan kita mesti sembah dia- inilah waris nabi, bukan main senang. Masuk persatuan ulama’ jadi waris nabi. Syed-syed pun tak pernah berkata macam itu, yang kata dia keturunan nabi, keturunan sahabat-sahabat nabi - pun dia tak kata macam itu. Ini mana-mana tempat membuat dakwaan bahawa ‘ulama’ adalah waris nabi’. Mudah nak jadi waris nabi. Tak payah sapa pilih.” (Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997).

“Kita hormati Mufti pasal sesuatu peraturan yang dibuatnya, tetapi kalau Mufti mengambil tindakan tidak mengikut Islam, takkan kita tak boleh tegur. Ini pegawai yang dibayar gaji oleh kerajaan yang dengan mudah menuduh orang itu murtad dan orang ini murtad” (Mahathir Mohamad, 1997, mengulas kenyataan Dato’ Ishak Baharom yang menyatakan mereka yang tidak setuju dengan fatwa larangan pembabitan gadis Islam dalam pertandingan ratu cantik boleh menjadi murtad)

(petikan dari Kecek-kecek Tok Mudin 3.0 - mudin001.com)

Sebagaimana kita tahu, pertandingan ratu cantik adalah helah yahudi dan nasara untuk mengumpan wanita bagi mendedahkan perhiasan tubuh mereka. Apa yang dicari pada cantik wanita hanyalah susuk tubuh yang terdedah dan menggiurkan. Mana suara wanita yang memperjuangkan hak dan penghormatan wanita. Dalam masyarakat zaman sekarang yang kononnya memperjuangkan kehormatan wanita, nampaknya semakin wanita dipergunakan sebagai simbol seks dan tarikan. Sehabis-habisnya wanita dilobi, dilondeh, dilayor dimata umum.

Dalam zaman Islam Hadhari, agama yang dianuti dan diasaskan oleh "you know who", lagi berleluasa eksploitasi ke atas wanita. Lihat saja program "Miss Tourism Metropolitan" atau pertandingan ratu cantik pelancongan yang disiarkan oleh RTM 2 pada malam 29 januari lepas. Macam
celaka aje program dia.. Diulangi sekali lagi.. celaka punya program...

Marah? tak boleh sebut celaka??? Baca ayat lazim.. Surah Al Massad ayat 1

تَبَّتۡ يَدَآ أَبِى لَهَبٍ۬ وَتَبَّ

Maksudnya yang ese jumpa "Binasalah (celakalah) kedua-dua tangan Abu Lahab dan binasalah (celakalah) dia bersama"..

Berbalik kepada kisah Almarhum Dato' Ishak Baharom tadi. Pada yang tak kenal, biarlah kita mengenalinya serba sedikit, jika seumur hidup arwah sebelum ini, tuan-tuan tak kenal siapa beliau,
sekurang-kurangnya tuan-tuan dapat tahu serba sedikit sekarang, dan dapat sama-sama mendoakan ke atas rohnya, mudah-mudahan bila diakhirat kelak, sekurang-kurangnya bila kita terdesak semasa timbangan pahala tak cukup.. boleh juga minta tolong pada nabi, pada sahabat nabi atau ulama-ulama. Dan sebab apa mereka nak tolong kita? Maka sekarang (masa kita hidup) ni la nak buat baik dengan mereka, mendoakan mereka, kenali mereka. Barulah senang nak minta tolong di akhirat esok. Bukan hanya tahu rapat dengan orang yang berkuasa semasa hidup ni sebab nak minta tolong dapat projek, dapat biasiswa dan sebagainya. Tak keluar duit pun... untuk kenal dan merapatkan diri dengan nabi dan ulama.

Berikut adalah sedikit maklumat mengenai Almarhum yang ese potik dari harakahdaily:

Almarhum Dato' Ishak Baharom dilahirkan pada 1 Januari 1928 di Kampung Batu 22, Kanchong Darat, Banting, Selangor. Ayahnya Haji Baharom bin Jabar, berasal dari Banjarmasin, Sumatra. Manakala ibunya Hajah Fatimah bt Haji Junid berasal dari Melaka. Beliau mempunyai 5 orang adik-beradik. Allahyarham meninggalkan isteri, Datin Khalijah Abdullah serta tiga orang anak.

Almarhum mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Kanchong Darat dari 1935 - 1941. Semasa pemerintahan Jepun, beliau tidak dapat meneruskan persekolahan selama 2 tahun. Pada tahun 1945, Almarhum menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Arab Madrasah Bukit Mertajam, Seberang Perai, Pulau Pinang. Seterusnya melanjutkan pelajaran di Darul Ulum, India.

Jawatan terakhir Almarhum sebelum dilantik menjadi Mufti Negeri Selangor pada 1985 ialah sebagai Mudir Sekolah Menengah Agama Batu 38, Sabak Bernam.

Bagaimanapun pada 1997, ekoran fatwa yang dikeluarkannya yang menegaskan pertandingan ratu cantik adalah haram, beliau telah dipecat daripada jawatan mufti walaupun perkhidmatannya baru sahaja di sambung.

Selepas pemecatan tersebut, Almarhum meneruskan perjuangannya dengan turun ke padang sebagai penceramah dan pendakwah bebas.

Almarhum bergiat serius dalam PAS bermula pada 2003 setelah dilantik menjadi Ahli Majlis Syura Ulama' PAS sehingga 2007.

Al-Fatihah...

Isnin, 14 Januari 2008

Qamar Berjalan..

Dua hari cuti di Shah Alam, cukup seronok tengok Qamar dah boleh berjalan terus.

Walaupun masih terjatuh-jatuh.. tapi memang dah jauh berjalan dia.. Bilal aje yang jelous sikit kalau Abah dengan Umi asyik beri perhatian kat qamar.. Risau jugak, kadang-kadang tu, saje je dihadang qamar berjalan, dah terjatuh dia bila tersadung kaki Bilal..

video Dalam gambar kedua ni, bunyi Bilal menangis, meradang le tu sebab abah amik gambar Qamar aje. Lebai kepit dia sambil amik gambar Qamar, mengamuk le dia sebab tak dapat masuk sekali..

video huhuhu.. anak-anak, macam-macam... Mujur masa ni along dia dah lena, kalau tak, lagi gamat...

Rabu, 2 Januari 2008

Penutup 2007 dan Pembukaan 2008

Sejak dua minggu sudah, Lebai tak sempat postkan apa-apa berita disini. Jadi inilah serba sedikit aktiviti Lebai sepanjang dua minggu ni.

1. Aidil Adha.

Raya Korban yang lepas, Lebai balik Semanggol. Beraya dengan Abah dan Umi Lebai. Idar pun dah cerita aktiviti masa raya ni dalam blog dia. Cuma yang lebai nak nukilkan tentang kerja korban. Tahun ni, Ibadah Korban disempurnakan di Markas Pas Cawangan Semanggol. 3 ekor lembu sempurna dikorbankan. Meriah tu memang meriah.

Cuma sedihnya kurangnya penglibatan golongan muda. Kat mana-mana pun macam tu. Kat masjid mana pun, yang hadir, bersusah payah menumbangkan, melapah dan membungkus daging korban untuk disedekah hanyalah golongan tua. Yang muda pun tinggal yang seusia dengan lebai je. Tu pun ada la 2-3 kerat. Mana pegi orang muda kita? Takkan takut tengok darah??


Adik Lebai.. Zainal tengah lapah daging. Ada la dua orang budak muda, baru 20 an.

2. Kereta Nyah crash boom bang...

Ini pun idar dah cerita dalam blog dia.. cuma nak masukkan gambar-gambar tragedi. Kesian anak-anak dia lena dalam keta, tunggu nak selesai report. Jam 11 malam baru settle, balik rumah Lebai di Shah Alam, dah pukul 1 pagi.

Saja nak suruh beli kereta baru tu.. Proton BLM??

Sampai Shah Alam, kucing dia si 'stripe' pulak menghilangkan diri. Balik la nyah ke Johor tanpa kucingnya. Jadi warga Shah Alam la kucing tu.

Semalam baru jumpa, jenuh jugak le menangkapnya. Siap lekat le cakar Wolverine kat dada lebai dengan kesan gigit ala vampire kat lengan lebai.. Hadui.. kena mintak duit ubat ni..

3. Melawat rumah baru.

Lebai beli rumah ni dari tahun lepas. Dalam proses pembinaan. Dah nak siap dah. Pertengahan tahun ni boleh la pindah kot. Mahalnye la rumah kat Shah Alam. Tak mampu lebai, nak buat loan pun tak lepas. Terpaksa cari rumah kat kawasan baru. Tengah-tengah hutan kat Puncak Alam, Kuala Selangor. Tinggi tu.. di puncak... Siap la potong gaji untuk bayar rumah lepas ni.. Adoi....


4. Munshi Daftar Pra Sekolah

Hari ni, anak sulung lebai daftar pra sekolah. Tahun lepas dia masuk tabika untuk 5 tahun. Punya le semangat Munshi. Bangun awal, mandi, siap minyak rambut sampai berkilat kepala..

Pra sekolah ni pun ada dua kelas aje. Bagus la tu, tak ramai pelajar, boleh cikgu dia fokus. Bermacam kerenah murid yang nak masuk pra sekolah boleh dilihat. Budak masuk tahun satu pun sama jugak. Ada yang menangis.. lari.. kepit kaki mak.. macam-macam lagi la. Ada jugak yang bergaya dengan beg masing-masing, walhal takde buku apa pun lagi, baru suai kenal hari ni. Semangat le tu.. Harapnya berkekalanlah semangat anak-anak ni untuk menimba ilmu.


Munshi, steady je.. terus masuk kelas, takde masalah.. Dah biasa masuk nursery, kemudian tabika pulak. Dalam semua murid, anak lebai paling besar, budak darjah satu pun haluih aje.. Yang boleh tinggi sikit dari dia ada la budak perempuan. Memang budak perempuan cepat besar dari budak laki. Ibu bapa lain pun ingat Munshi nak masuk darjah satu, rupanya baru Pra Sekolah. Kepada cikgu, lebai serahkan anak lebai untuk dididik. Kalau salah, tegur, nakal dirotan, jangan biar, jangan takut.. Asalkan tak patah, luka berparut dah la..

Teringat dulu lebai mula masuk darjah satu, Nyah dengan Yong aje yang bawak ke sekolah. Nyah darjah dua, Yong darjah 5. Bawak beg warna kuning, ada gambar bendera (Jalur Gemilang). Sekolah kat Bintulu, Sarawak, bangunan dinding papan, lantai tanah, sebelah airport Bintulu lak tu.

Tahun Baru 2008

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Di sini lebai nak amik kesempatan mengucapkan Selamat Tahun Baru 2008 buat semua. Tapi bagi kita yang beragama Islam, kiraan tahun yang sepatutnya hadir dalam diri kita adalah tahun Hijriah. Itu barulah tahun yang dikenang bagi kita. Sekarang sudah 1428 tahun peristiwa Hijrah berlalu.

Bagi Tahun Masihi, adalah berdasarkan tarikh kelahiran Nabi Isa a.s. Bermakna sudah 2008 tahun sejak peristiwa kelahiran baginda. Beza masa antara baginda Nabi Isa a.s dengan kelahiran Rasulullah s.a.w adalah = 2008 - (1428 + 50 (usia nabi s.a.w ketika hijrah) = 530 tahun.


Nabi Muhammad s.a.w juga telah 1415 tahun meninggalkan kita pada genap umurnya 63 tahun. Dan ingatlah bahawa sesetengah ulama dan ahli kasyaf zaman dahulu telah mentaksirkan tempoh umat Nabi Muhammad s.a.w adalah tidak lebih 1500 tahun. Ini bermakna tempoh dunia hanya tinggal (1500 - (1428 + 10 (baginda s.a.w menerima wahyu pertama) = 62 tahun. Pajakan rumah lebai pun ada 98 tahun lagi. Singkat sangat masanya. Benarkah? Wallahualam.. Tak perlu dipanjangkan. Yang penting kira congak amalan kita, bukan asyik mencongak bila nak kiamat, bila Imam Mahadi nak muncul, bila Nabi Isa a.s nak turun.

Tapi lebai pasti, yang sekarang yang orang sibuk mencongak adalah bila nak Pilihanraya? bila harga minyak nak naik, bila caj elektrik nak naik? barang apa lagi nak naik? berapa naik..? Lepas pilihanraya esok naik le tu.. tak payah risau.. kekekeke...

Wassalam..